فهرست مطالب

سلامت و سالمندی خزر - سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

مجله سلامت و سالمندی خزر
سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهه رشوند، معصومه رفعت، سپیده محمدی، زهرا فتوکیان* صفحات 1-10
    سابقه و هدف

    پرستاران به دلیل ترس از ابتلای خود و اعضای خانواده، کمبود تجهیزات محافظت شخصی و تحمل پوشش های محافظتی در دوره شیوع کووید-19، تنش شغلی فراوانی را تجربه می کنند. تحمل این تنش ها ممکن است سبب بیماری های جسمی و کاهش کیفیت خواب می شود. مطالعه حاضر باهدف تعیین ارتباط بین کیفیت خواب و تنش شغلی پرستاران در دوره شیوع کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، 102 پرستار شاغل در بیمارستان های امام سجاد (ع) رامسر و شهید رجایی تنکابن حضور داشتند. روش نمونه گیری، در دسترس یود. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های کیفیت خواب پیتزبرگ و تنش شغلی پرستاران استفاده شد. اطلاعات با نرم افزار SPSS نسخه 18 و ضریب همبستگی پیرسون، تجزیه وتحلیل شدند. سطح معنی داری کمتر از 0/05 درنظرگرفته شد.

    یافته ها

    از 102 پرستار شرکت کننده، 27 نفر (26/5 درصد) مرد و 73 نفر (71/6 درصد) زن بودند. متوسط سابقه کار پرستاران 7/7±15/14 سال بود. میانگین نمره کیفیت خواب 8/7±15/58 (درحد نامطلوب) بود. میانگین تنش پرستاران 18/98±82/16 (در حد زیاد) بود. آزمون همبستگی پیرسون، ارتباط معنی داری بین میانگین نمره کیفیت خواب و تنش شغلی نشان داد (0/001= P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد کیفیت خواب پرستاران از وضع نامطلوبی برخوردار است که می تواند به دلیل تنش شغلی پرستاران در دوران اپیدمی کووید 19 باشد. لازم است مدیران پرستاری با برگزاری کارگاه راهبردهای مقابله با تنش شغلی و بهبود کیفیت خواب به ارتقای سلامت جسمی و روانی پرستاران در دوران اپیدمی کووید 19 کمک کنند.

    کلیدواژگان: کووید-19، تنش شغلی، کیفیت خواب، پرستاران
  • بختیار ترتیبیان، لیلا فصیحی*، رسول اسلامی صفحات 11-19
    سابقه و هدف

    کمبود ویتامین D در میان زنان ایرانی شیوع دارد و یک فاکتور خطر قابل توجه برای پوکی استخوان و شکستگی است؛ بنابراین هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین ویتامین D سرمی با تراکم مواد معدنی استخوان ران در زنان سالمند فعال و غیرفعال بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مربوط به 410 زن با میانگین سنی 78 سال مراجعه کننده به بیمارستان آیت الله کاشانی تهران، در سال 1398 تا 1399 و دامنه سنی 70 تا 85 سال بود. آزمودنی ها بعد از تکمیل پرسشنامه حاوی اطلاعات شخصی، پوکی استخوان و فعالیت بدنی، تعداد 45 نفر زن یایسه فعال و 45 نفر زن یایسه غیرفعال انتخاب شدند. شاخص سرمی ویتامین D آزمودنی ها به عنوان شاخص اثرگذار بر تراکم مواد معدنی و پوکی استخوان مورداستفاده قرار گرفت. از ضریب همبستگی پیرسون برای یافتن ارتباط بین ویتامین D با تراکم مواد معدنی استخوان ران استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 26 استفاده گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، در هر دو گروه زنان سالمند فعال و غیرفعال بین شاخص های آنتروپومتریک و میزان سرمی ویتامین D با تراکم مواد معدنی استخوان ران (BMD) ران در زنان یایسه فعال و غیرفعال ارتباط وجود داشت (0/05≤P). درحالی که بین شاخص قد در هر دو گروه ارتباط معنی داری یافت نشد (0/05≥P).

    نتیجه گیری

    به طورکلی نتایج نشان می دهد که رابطه معنی داری بین تراکم مواد معدنی استخوان با ویتامین D سرمی کل آزمودنی ها وجود دارد. لذا در دوران بزرگ سالی و سالمندی، می توان از این متغیر خونی در شناسایی افراد 70 تا 85 ساله در معرض خطر پوکی استخوان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تراکم مواد معدنی استخوان، پوکی استخوان، زنان یائسه، ویتامین D
  • عباس شمسعلی نیا، آمنه محمودیان*، بهرام سروری، مرضیه یوسف رمکی، محمد حسین وزیری صفحات 20-28
    سابقه و هدف

    پریشانی اخلاقی، از موضوعات مهم موثر بر سلامت جسمی، روحی پرستاران و کیفیت مراقبت است. با توجه به اهمیت پریشانی اخلاقی، مطالعه حاضر باهدف تعیین پریشانی اخلاقی و عوامل مرتبط با آن در پرستاران شاغل در بیمارستان های غرب مازندران انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی که از نوع توصیفی- تحلیلی است، 142 پرستار شاغل در دو بیمارستان غرب مازندران به روش در دسترس شرکت کردند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه پریشانی اخلاقی (MDS) استفاده شد که در ایران اعتبارسنجی شده و شامل 10 سوال زمینه های محیطی پریشانی با نمره گذاری (از خیلی کم تا خیلی زیاد) و 30 سوال عوامل پریشانی اخلاقی، با لیکرت از 1(پریشانی خیلی کم) تا 7(پریشانی خیلی زیاد) بود و نمره پریشانی اخلاقی، از 30 تا 210 بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و تحلیلی (آزمون تی مستقل و ضریب همبستگی اسپیرمن) و با spss نسخه 18 در سطح معناداری (0/05 P<) انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج این مطالعه، میانگین شدت دیسترس اخلاقی پرستاران مورد پژوهش بالا (1/82 ±4/96) بود. بیشترین درصد پریشانی اخلاقی مربوط به گویه “کار کردن و مراقبت از بیمار در شرایط غیر ایمن به دلیل نیروی کم پرستاری در بخش”(1/34±5/88) بود. از بین عوامل مرتبط سابقه کار و وضعیت استخدامی و نوع بخش با دیسترس اخلاقی ارتباط معناداری داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به سطح بالای دیسترس اخلاقی، اتخاذ راهکارهایی برای پرستاران به منظور انجام مراقبت از بیمار در شرایط ایمن ضروری است. همچنین پیشنهاد می شود که در برنامه آموزشی پرستاران بیمارستان ها به مفهوم دیسترس اخلاقی بیشتر توجه شود.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری اخلاقی، پرستار، پریشانی اخلاقی
  • فتانه سبزعلیپور، زهرا فتوکیان، حسین احمدی، زهرا جنت علیپور* صفحات 29-52
    سابقه و هدف

    مراقبین خانوادگی، بار مراقبتی زیادی را در هنگام مراقبت از سالمند مبتلا به بیماری مزمن متحمل می شوند. با توجه به اینکه بار مراقبتی تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد لذا این مطالعه با هدف مروری بر عوامل مرتبط با بار مراقبتی در مراقبان خانواده سالمندان مبتلا به بیماری های مزمن انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مروری است که با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی Magiran، Irandoc، SID, PubMed, Google Scholar,Scopus, SienceDirect, بدون محدودیت زمانی با کلیدواژه های فارسی مراقبان، خانواده، سالمند، بار مراقبتی، بیماری مزمن و کلیدواژه های انگلیسی Caregivers, family, elderly, care burden, chronic illness انجام شد. در جستجوی اولیه، 65 مقاله یافت شد که پس از بررسی معیارهای ورود و خروج، درنهایت 36 مقاله بر اساس مرتبط بودن با موضوع وارد مطالعه شدند.

    یافته ها

    بار مراقبتی در مراقبان خانواده سالمندان مبتلا به بیماری های مزمن تحت تاثیر عوامل مرتبط با مراقبان (سن، جنس، وضعیت تاهل، تاب آوری، وضعیت سلامتی و...)، عوامل مرتبط با بیمار (میزان وابستگی بیمار به مراقب، همراهی چندین بیماری زمینه ای، اختلالات شناختی، سن و...) و عوامل مرتبط با مراقبت (مدت زمان مراقبت، کمک در فعالیت های روزمره زندگی و...) قرار دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه کاهش بار مراقبتی مراقبان باعث بهبود کیفیت مراقبت از سالمند می گردد لذا پیشنهاد می شود یافته های این پژوهش در تدوین و اجرای برنامه های حمایتی، آموزشی و مشاوره ای برای کاهش بار مراقبتی بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: مراقبان، خانواده، سالمند، بار مراقبتی، بیماری مزمن
  • محبوبه سادات رحمن پور، آرام تیرگر*، سمانه پورهادی صفحات 53-62
    سابقه و هدف

    سالمندی جمعیت در جهان، نیاز به آموزش برای آماده سازی افراد برای دوران سالمندی را مطرح می کند. با توجه به نقش تعیین کننده کتاب های درسی بر باورها و رفتارهای دانش آموزان درباره سالمندان، هدف از پژوهش حاضر، بررسی وضعیت آموزش از بعد تصاویر و عبارات مرتبط با سالمندی در کتب درسی مدارس است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت توصیفی و مقطعی با روش تحلیل استنادی، انجام شد. کلیه اوراق کتب درسی مقاطع ابتدایی و متوسطه اول به عنوان واحدهای پژوهش، ازلحاظ پرداختن به موضوع سالمندی بازبینی شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری Spss نسخه 22 پردازش شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تقریبا " در همه پایه ها و مقاطع تحصیلی، تصاویر سالمندان وجود داشت. بیشترین تعداد تصاویر سالمندان در کتب پایه سوم متوسطه اول (141 مورد) و کمترین میزان، در کتب پایه دوم ابتدایی بود. بررسی متون درسی ازنظر به کارگیری لغاتی مانند سالمند، سالخورده، پیر، کهن سال و مشابه آن نشان داد که در همه پایه ها و مقاطع تحصیلی، واژه های مرتبط و تداعی کننده این گروه سنی، بکار رفت. کتب درسی پایه دوم متوسطه دارای بالاترین تعداد (256 مورد) و بالاترین نسبت این لغات بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به میزان و نسبت استفاده از تصاویر و کلمات مرتبط با سالمندی در کتب درسی، شاهد کمیت نسبتا " مناسبی از پرداختن به موضوع، در مقاطع ابتدایی و متوسطه اول هستیم. با پیشرفت روند افزایش جمعیت سالمندان، نیازمند اصلاحاتی در میزان و محتوای مطالب آموزشی در مدارس خواهیم بود.

    کلیدواژگان: سالمندی، کتابهای درسی، آموزش
  • شیما حیدری، گیتی همتی راد* صفحات 63-73
    سابقه و هدف

    روبه روشدن فرد با مرحله سالمندی و گذراندن دوران سالمندی موفق، فقط شامل نداشتن بیماری های جسمانی و ناتوان کننده نیست، بلکه فرد باید از نظر سلامت روانی، داشتن فعالیت های اجتماعی و ارتباطات مناسب با دیگران و توانایی های شناختی و حرکتی نیز در وضعیت قابل قبولی باشد. لذا، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارتهای خودکنترلی هیجانی بر تاب آوری در سالمندان کرج انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر در قالب یک طرح نیمه تجربی 40 نفر از خانه سالمندان از میان کلیه سالمندان شهرستان کرج به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و در  دو گروه آموزش مهارتهای خودکنترلی هیجانی و گروه کنترل قرار گرفتند. با استفاده از یک طرح نیمه تجربی پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل، گروه آزمایش آموزش مهارتهای خودکنترلی هیجانی طی 8 جلسه 1 تا 1/5 ساعته تحت آموزش قرار گرفتند، در حالی که در این مدت گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. هر دو گروه در پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از مقیاس تاب آوری Connor-Davidson (2003) مورد ارزیابی قرار گرفتند و نتایج با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، آموزش مهارت های خودکنترلی هیجانی بر افزایش تاب آوری سالمندان کرج تاثیر داشته است. با در نظر گرفتن مجذور اتا، می توان گفت که 85/7 درصد این تغییرات ناشی از تاثیر مداخله یا آموزش مهارت های خودکنترلی هیجانی بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایح نشان داد، آموزش مهارتهای خودکنترلی هیجانی بر تاب آوری در سالمندان موثر است و می توان از مهارت های این آموزش برای بالا رفتن تاب آوری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: خودکنترلی هیجانی، تاب آوری، سالمندان
  • ارغوان شریعت، احمد غضنفری*، احمد یارمحمدیان، کمال صولتی، مریم چرامی صفحات 74-86
    سابقه و هدف

    با توجه به اینکه دوران بازنشستگی ممکن است احساس افسردگی، ناامیدی، بی‌هدف بودن در زندگی و درنتیجه وابستگی و عدم تمایز در روابط را برای فرد به وجود آورد و همچنین با توجه به اینکه با افزایش جمعیت سالمندان ممکن است مسئله سلامت روانی آنان با مشکل مواجه شود، لذا هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی معنادرمانی و روان‌درمانی مثبت بر تمایزیافتگی و ویژگی‌های روان‌شناختی مثبت دبیران بازنشسته آموزش و پرورش شهر اصفهان بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نیمه آزمایشی بر روی 60 نفر از دبیران بازنشسته آموزش و پرورش شهر اصفهان در سال 1398 انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، مقیاس‌های تمایزیافتگی اسکورون و فریدلندر و ویژگی‌های روان‌شناختی مثبت رشید بود. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها توسط نرم‌افزار آماری SPSS نسخه 23 و روش آماری تحلیل واریانس با اندازه‌گیری‌های مکرر صورت گرفت.

    یافته‌ ها

     نتایج نشان داد معنادرمانی بر روی متغیر تمایزیافتگی، موثرتر از روان‌درمانی مثبت است (3/339=F و 0/045= P) و بین این دو روش تفاوت معنی‌داری وجود دارد (0/05< P). همچنین روان‌درمانی مثبت بر روی متغیر ویژگی‌های روان‌شناختی مثبت، موثرتر از معنادرمانی است (4/721 =F و 0/025= P) و بین این دو روش تفاوت معنی‌دار وجود دارد (0/05< P).

    نتیجه‌ گیری

     می‌توان از معنادرمانی جهت بهبود و یا افزایش تمایزیافتگی و نیز از روان‌درمانی مثبت جهت افزایش و یا بهبود ویژگی‌های روان‌شناختی مثبت سالمندان در مراکز آموزشی، خانه‌های سالمندان و همچنین مراکز مشاور و کلینیک‌های روان‌شناختی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: معنادرمانی، روان درمانی مثبت، تمایزیافتگی، ویژگی های روان شناختی مثبت، دبیران بازنشسته آموزش و پرورش
  • سیاوش خداپرست، حسین کریمی پاشاکی، وحید بخشعلی پور*، سروش مطلق زاده صفحات 87-96
    سابقه و هدف

    سلامت اجتماعی و کیفیت زندگی دو فاکتور بسیار مهم هستند که بهبود آن‌ها می‌تواند کمک شایانی به ارتقاء سطح کیفی زندگی سالمندان کند. ازاین‌رو، هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین فعالیت‌های بدنی با مولفه‌های سلامت اجتماعی و شاخص‌های کیفیت زندگی سالمندان می‌باشد.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر، توصیفی و از نوع پیمایشی می‌باشد. 140 سالمند شهرستان لاهیجان در سال 1400 به عنوان نمونه انتخاب شدند. از پرسشنامه‌های فعالیت بدنی شارکلی (SHARKLY)، سلامت اجتماعی (Keys) و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (WHOQOL-BREF) استفاده شد. از آزمون‌های توصیفی، آزمون t گروه های مستقل، ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون U مان-ویتنی استفاده شد و کلیه عملیات آماری با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 23 صورت گرفت.

    یافته‌ ها

     نتایج نشان داد که میانگین سنی سالمندان 8/22± 66/94 بود. بیشترین نمره میانگین مربوط به انسجام اجتماعی 4/11 و کمترین مربوط به همبستگی اجتماعی با نمره 2/58 می‌باشد و نمره سلامت اجتماعی 3/12 که در حد متوسط رو به بالا و کیفیت زندگی 79/05 در حد متوسط به دست آمد و بین تمامی مولفه‌های سلامت اجتماعی و کیفیت زندگی با فعالیت‌های ورزشی رابطه مثبت و معنی‌داری برقرار است (0/05 <p).

    نتیجه‌گیری

    نتایج نشان داد که فعالیت‌های ورزشی در سالمندان موجب ارتقای سلامت اجتماعی و کیفیت زندگی آن‌ها می‌شود. با توجه به این مسیله، نیاز به برنامه‌ریزی و مداخلات اثربخش در زمینه ورزش و فعالیت بدنی برای سالمندان احساس می‌شود.

    کلیدواژگان: سالمندان، انسجام اجتماعی، سلامت جسمانی، کیفیت زندگی
|
  • Elahe Rashvand, Masoomeh Rafat, Sepideh Mohamadi, Zahra Fotokian* Pages 1-10
    Background and Objective

    Nurses at the forefront were concerned about experiencing high levels of job stress due to their initiative and that of family members, lack of personal protection, and tolerance of protective cover during the Covid-19 outbreak. Tolerating this stress on a regular basis may lead to physical illness and reduced sleep quality. The aim of this study was to determine the relationship between sleep quality and job stress of nurses in the Covid-19 outbreak.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 102 nurses working in Imam Sajjad (AS) Ramsar and Shahid Rajaei Tonekabon Hospitals were selected using an available sampling method. A questionnaire of Pittsburgh sleep quality and nurses' job stress was used to collect information. The collected data were analyzed using SPSS 18 and Pearson correlation coefficient. The significance level was considered less than 0.05.

    Findings

    Based on the results, the average work experience of 102 nurses 27 (5.26%) males and 73 (71.6%) females was 15.14 ± 7.7 years. The mean total score of nurses' sleep quality was 15.5±8.7 (undesirable). The nurses' stress level was 82.16 ±18.98 (very high). The Pearson correlation test indicated that there was a statistically significant relationship between sleep quality and job stress (P-value=0.001).

    Conclusion

    The results showed that the quality of nurses’ sleep was unfavorable which could be due to the job stress of nurses during the COVID-19 epidemic. Nursing managers need to help improve the physical and mental health of nurses during the COVID-19 epidemic by holding workshops on coping strategies and improving sleep quality.

    Keywords: Covid-19, job stress, sleep quality, nurses
  • Bakhtyar Tartibian, Leila Fasihi*, Rasoul Eslami Pages 11-19
    Background and Objective

    Vitamin D deficiency is common among Iranian women and is a significant risk factor for osteoporosis and fractures. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between serum vitamin D and femoral bone mineral density (BMD) in active and inactive elderly women.

    Methods

    This study was was conducted on 410 70-85-year-old women with a mean age of 78 years, referred to Ayatollah Kashani Hospital in Tehran from 2019 to 2020. After the participants completed a questionnaire containing personal information, osteoporosis and physical activity, 45 active postmenopausal women and 45 inactive postmenopausal women were selected. Serum vitamin D index of women was used as an indicator of the effect on mineral density and osteoporosis. Pearson correlation coefficient was applied to find the relationship between vitamin D and femoral BMD. Data were analyzed using SPSS 26.

    Findings

    According to the results, in both groups of active and inactive elderly women, there was a relationship between anthropometric indices and serum vitamin D levels with femoral BMD in active and inactive postmenopausal women (P≤0.05), but no significant relationship was found between height index in both groups (P≥0.05).

    Conclusion

    In general, the results showed that there was a significant relationship between BMD and serum vitamin D of all participants. Therefore, in adulthood and old age, this blood variable can be used to identify 70-85-year-old people at risk of osteoporosis.

    Keywords: Bone mineral density, Osteoporosis, Menopausal women, Vitamins D
  • Abbas Shamsalinia, Bahram Sorori, Marsieh Yoseframaki, Mohammed Hussain Vaziri Pages 20-28
    Background and Objective

    Moral distress as one of the important issues affects the physical and mental health of nurses and the quality of patient care. Considering the importance of moral distress, the aim of this study was to determine moral distress and its related factors in nurses working in hospitals in Western Mazandaran.

    Methods

    In this descriptive-analytical cross-sectional study, 142 nurses working in two hospitals in Western Mazandaran were selected using the convenience sampling method. The data were collected using the moral distress scale (MDS) validated in Iran. The MDS included 10 questions about environmental contexts of distress, scored from very low to high and 30 questions related to moral distress factors, scored on a Likert scale from 1 (very low distress) to 7 (very distress) as well as the moral distress score was ranged from 30 to 210. The data were analyzed using descriptive and analytical statistics (independent t-test and Spearman correlation coefficient) through SPSS 18 at a significant level of P<0.05.

    Findings

    Based on the results of this study, the mean intensity of moral distress of the nurses was high (4.96±1.82). The highest percentage of moral distress was related to working and caring for the patient in unsafe conditions due to low nursing staff numbers in the ward (5.88 ± 1.34). Among the related factors, work experience, employment status and type of departments were significantly associated with moral distress.

    Conclusion

    Due to the high level of moral distress, it is necessary for nurses to adopt strategies in order to care for the patient in safe conditions. It is also suggested that more attention should be paid to the concept of moral distress in the training program of hospital nurses.

    Keywords: Nursing, Hospital, Ethics, Distress
  • Fataneh Sabzalipoor, Zahra Fotoukian, Hossein Ahmadi, Zahra Jannat Alipour* Pages 29-52
    Background and Objective

    Family caregivers carry a heavy care burden when caring for the elderly with a chronic illness. Due to the fact that the care burden is affected by various factors; therefore, the aim of this study was to review the factors related to the care burden in family caregivers of the elderly with chronic diseases.

    Methods

    This review study was conducted through searching, Irandoc, SID, PubMed, Magiran, Google Scholar, Scopus and SienceDirect without time limitation with the keywords caregivers, family, elderly, care burden and chronic illness (in English and Persian). In the initial search, 65 articles were found so that after reviewing the inclusion and exclusion criteria, finally 36 articles were included in the study based on their relevance to the subject.

    Findings

    The care burden in family caregivers of the elderly with chronic diseases was influenced by factors related to caregivers (age, sex, marital status, health status, resilience and ...), factors related to patient (degree of patient dependence on caregiver, comorbidity of several chronic underlying diseases, cognitive disorders, age and...) and factors related to care (duration of care, assistance in daily living activities and…).

    Conclusion

    Considering that reducing the care burden of caregivers improves the quality of care for the elderly; hence, it is suggested that the findings of this study should be used in the development and implementation of support, educational and counseling programs to reduce the care burden.

    Keywords: Caregivers, Family, Elderly, Care burden, Chronic illness
  • Mahboubeh Sadat Rahmanpour, Aram Tirgar*, Samaneh Pourhadi Pages 53-62
    Background and Objective

    Aging population in the world raises the need of education to prepare people for old age. Considering the decisive role of school textbooks on students' beliefs and behaviors about the elderly, the aim of this study was to investigate the status of education in terms of images and phrases related to aging in school textbooks.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted using citation analysis method. The study population was all elementary and first high school textbooks on aging issue. The data were analyzed using SPSS 22.

    Findings

    The results showed that there were images of the elderly in almost all grades and levels of education. The most number of images of the elderly were in the third-grade textbooks of the first high school (141 cases) and the lowest one was in the second grade textbooks of the elementary school. Review of textbooks in terms of using words such as aged, old, elderly, oldest old and similar words indicated that in all grades and levels of education, related and evocative words with this age group were used. The second grade of first high school textbooks had the most number (256 items) and the highest proportion of these words.

    Conclusion

    Given the number and proportion of using images and words related to aging in textbooks, a relatively good amount of dealing with the subject was observed in elementary and first high school grades. Therefore, as the aging population grows, reforming the amount and content of educational materials in schools is essential.

    Keywords: Aging, Textbooks, Education
  • Shima Heydari, Giti Hemmati Rad* Pages 63-73
    Background and Objective

    Mastering aging and having a successful old age mean not only not having physical and debilitating diseases, but also being mentally healthy, having good social activities and communication with others and having cognitive and motor skills. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effectiveness of training of emotional self-control skills (ESCSs) on resilience in the Karaj elderly.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 40 elderly people from nursing homes in Karaj were randomly selected and divided into two groups: a) training of ESCSs and b) control. With the control group, a quasi-experimental pre- and post-tests design were used. Moreover, the ESCSs were trained in the experimental group in 8 sessions of 1 to 1.5 hours, while the control group received no interventions during this period. Both groups were assessed in pre- and post-tests using the Connor-Davidson Resilience Scale (2003), and the results were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Findings

    The results showed that ESCSs training had an effect on increasing the resilience of the elderly in Karaj. Considering the ETA square, it can be said that 85.7% of these changes were due to the effect of the intervention or training of ESCSs.

    Conclusion

    The results suggest that ESCSs training is effective in influencing resilience in older people, and the skills of this training can be used to increase resilience.

    Keywords: Emotional self-control, Resilience, Elderly
  • Arghavan Shariat, Ahmad Ghazanfari *, Ahmad Yarmohammadian, Kamal Solati, Maryam Chorami Pages 74-86
    Background and Objective

    Considering that retirement may cause depression, hopelessness, aimlessness in life, and as a result, dependence and lack of self-differentiation in relationships, and also that as the elderly population grows, so does their mental health, therefore; the aim of the present study was to compare the effectiveness of logotherapy and positive psychotherapy on self-differentiation and positive psychological characteristics of retired teachers in Education of Isfahan.

    Methods

    In this semi-experimental study, 60 retired teachers in Education of Isfahan in 2019. Data were collected using the scales of self-differentiation (Skowron and Friedlander) and positive psychological characteristics (Rashid). The data were analyzed using SPSS 23 and repeated measures analysis of variance (ANOVA).

    Findings

    Results demonstrated that logotherapy was more effective on self-differentiation than positive psychotherapy (F=3/339, P= 0/45) and there was a significant difference between these two methods (P<0/05). Moreover, positive psychotherapy was more effective than logotherapy on positive psychological characteristics (F= 4/721, P= 0/025) and there was a significant difference between these two methods (P<0/05).

    Conclusion

    Logotherapy can be used to improve or increase self-differentiation and positive psychotherapy can be applied to increase or improve the positive psychological characteristics of the elderly in educational centers, nursing homes, counseling centers and psychological clinics.

    Keywords: Logotherapy, Positive psychology, Differentiation, Positive attitude, School teachers
  • Siavash Khodaparast, Hossein Karimi Pashaki, Vahid Bakhshalipour *, Soroush Motlaghzadeh Pages 87-96
    Background and Objective

    Social health and quality of life (QOL) are two very important factors whose improvement can progress the QOL of the elderly. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between physical activity with social health components and QOL indicators of the elderly.

    Methods

    In this descriptive and survey study, 140 elderly people of Lahijan city were selected as a sample in 2021. The Physical Activity (Sharkly), Social Health (Keys) and World Health Organization Quality of Life Brief Version (WHOQOL-BREF) questionnaires were used in the current study. The data were analyzed through descriptive tests, independent group t-test, Spearman correlation coefficient and Mann-Whitney U test using SPSS 23.

    Findings

    The results showed that the mean age of the elderly was 66.94± 8.22. The highest (4.11) and lowest (2.58) mean scores were related to social cohesion and social solidarity, respectively. Moreover, the social health and QOL scores were 3.12 (moderately upward) and 79.05 (moderate), respectively. Therefore, there was a positive and significant relationship between physical activity with social health components and QOL indicators (p <0.05).

    Conclusion

    The results showed that sports activities in the elderly improved their social health and QOL. Hence, there is a need for effective planning and interventions in the field of exercise and physical activity for the elderly.

    Keywords: Elderly, Social cohesion, Physical health, Quality of life